Середа, 24.04.2024, 15:27
Вітаю Вас Гость

Goldmobile

Меню сайту
Розділи новин
Наше опитування
Телефонам якого Виробника Ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 307
Міні-чат
Головна » 2008 » Листопад » 27 » Камера в мАбілі, або «Не в мегапікселях щастя»
Камера в мАбілі, або «Не в мегапікселях щастя»
12:12

Зараз все складніше знайти мобільний телефон, що не оснащений вбудованою камерою. Причому, практично всі вважають, що чим більше мегапікселів, тим краще. Насправді це далеко не так.

Надто багато різних факторів впливають на якість вбудованих камер. Дуже добре написала про камери, а точніше фото-матриці, наш співробітник Анастасія Ризоль, у своїй статті «Цифрові камери: цифрокомпакт VS дзеркалка — навіщо платити більше?», кому цікаво — рекомендуємо прочитати для загального розуміння суті цифрової фотографії. Але сьогодні ми не будемо поринати в нетрі фото-матриць, а поговоримо про камери в мобільних телефонах. Про те, що варто вибирати телефон не за кількістю мегапікселів його вбудованої камери, а за якістю одержуваних знімків. І, зрозуміло, розпочнемо з основ.

Історія впровадження камер у мобільні телефони

У далекому 2000 році, компанія Sharp наробила шуму, випустивши свій перший мобільний телефон із вбудованою камерою — Sharp J-SH04. Вона мала мізерну на сьогодні роздільну здатність — 110 тисяч пікселів (0,1 мегапіксель). Потрібно відзначити, що навіть сам виробник тоді не зміг чітко сказати, навіщо в мобільному телефоні вбудована камера? Адже на той час ще не було таких послуг як MMS, і тим більше, e-mail у мобільному, передати картинку можна було тільки на комп'ютер через кабель. Це була найбільш банальна демонстрація можливостей виробника, мов «подивіться, які ми»! Але всупереч думкам скептиків, щодо успіху конвергенції термінала мобільного зв'язку й цифрового фотоапарата, слідом за цим апаратом, кожен виробник почав випускати на ринок все більше мАбіл із вбудованими й автономними модулями камери. Розпочався бурхливий ріст роздільних здатностей вбудованих матриць, що переріс у так звану «гонку мегапікселів», яка триває й нині.


Sharp J-SH04 — перший мобільний телефон з вбудованою камерою

Не в мегапікселях якість

У проміжку між 2000 і 2008 роками, роздільна здатність вбудованої камери в мобільних терміналах виросла з 0,1 до 8,1 мегапікселя, іншими словами, — по мегапікселю в рік. Зараз вже деякі виробники анонсували мобільні телефони з вбудованою камерою роздільною здатністю 12 мегапікселів. Але про що свідчать всі ці числа? Невже про те, наскільки якісними стали одержувані знімки? — Зовсім ні!

Справа в тому, що в мегапікселях вимірюється розмір одержуваних знімків, а не його якість. Про якість можна говорити лише після їх перегляду на екрані ПК на повний розмір, а не на мініатюрному дисплеї мобільного апарата, де навіть розмитий знімок виглядає чітким.

Для прикладу, можете подивитися на фото нижче — це зменшений кадр, зроблений смартфоном Nokia N82 (5 Мп).


Це — шматочок цього кадру в розмірі 100%


А от знімок зроблений комунікатором HTC Diamond (3,2 Мп)


І його частина в реальному розмірі

Як ви самі бачите, якість залишає бажати кращого. Картинка виглядає більш-менш нормально лише в зменшеному варіанті. Причому особливої різниці, що в п’ятимегапісельної камери, що 3,2 — немає. В обох варіантах зображення зернисте й нечітке.

Так який тоді сенс купувати апарати з високою роздільною здатністю матриці і переглядати знімки в зменшеному форматі? — Питання риторичне...


Саме тому в наших оглядах мобільних телефонів ми завжди викладаємо приклади фотографій з максимальною роздільною здатністю, щоб ви могли їх переглянути в реальному розмірі й порівняти їх зі знімками інших апаратів. На жаль, якоїсь певної системи визначення якості фотографій просто немає, тому вам залишається «на око» визначати, чи підходить конкретна камера під ваші запити, чи ні.

Для більшого розуміння, наведемо приклад, піксель — це крапка зображення. Будь-яке зображення є прямокутником з певною кількістю пікселів по вертикалі й горизонталі. Нижче розташоване зображення  роздільною здатністю 240х230 пікселів, інакше кажучи, 240 пікселів по горизонталі й 320 по вертикалі. Щоб порахувати, зі скількох пікселів складається зображення, необхідно помножити їх кількість по ширині й висоті. У цьому випадку виходить 240х320=76800. Тобто, картинка має роздільну здатність 0,0768 мегапікселя.

Більшість комп'ютерних моніторів, на яких відвідувачі переглядають сайт , має роздільну здатність 1280х1024 пікселів, це 1,3 мегапікселя (надалі Мп). Це значить, що якщо камера у вашому телефоні має саме таку роздільну здатність, то одержуваний кадр саме повністю відображається на весь екран. А тепер Уявіть, який же розмір має знімок в 5, 8, або 10 Мп.

Для роздруку найбільш популярного формату фотографій 10х15 сантиметрів цілком достатньо знімка розміром у два мегапікселі. Якщо ж ви хочете більший знімок, приміром, 15х21 см, то для цих цілей краще знімати з роздільною здатністю 3,2 Мп. Таким чином, камери в 3,2 Мп цілком достатньо, навіть якщо вам захочеться надрукувати великі фотографії. Тому подумайте, перед тим як купувати мАбіли з вбудованою камерою в п'ять, а то й вісім мегапікселів — воно вам треба?!

А чи потрібна камера в телефоні?

Дуже багато суперечок триває через те, чи потрібна функція камери в телефоні, і чи взагалі потрібна вона там, щоб за неї ще й переплачувати? — Виявляється потрібна, а ті 10-20 доларів різниці між аналогічними моделям телефонів із вбудованою камерою й без неї, не настільки істотні, щоб відмовлятися від можливості завжди мати під рукою, хоч і поганенький, але все-таки фотоапарат. До того ж, з кожним роком фотомодулі дешевшають, так що незабаром навіть у більшості бюджетних апаратів буде вбудована камера роздільною здатністю в 1,3-2 мегапікселі, замість 0,3, що використовуються зараз. А середній сегмент масово оснастять матрицями в 3,2 Мп.

Приклади використання убудованої камери в мобільному телефоні:

  • Одну мою знайому, коли вона їхала на роботу на своєму автомобілі, підрізав і трохи «пом'яв» на повороті невеликий фургончик, що, звичайно, швидко поїхав вперед. Але за той час, поки він набирав швидкість, вона встигла дістати з кишені телефон і сфотографувати його. На отриманій фотографії вдалося розібрати номер автомобіля, за яким і був знайдений водій. У такий от спосіб завдяки знімку зробленому вбудованою в мАбілу камерою, вдалося знайти винуватця ДТП.
  • Побачивши щось цікаве, це можна відразу сфотографувати або зняти на відео, і відразу переслати друзям по MMS. Посмієтеся разом...
  • Зараз все частіше в новинах миготять фото й відео-матеріали очевидців, зроблені мобільними телефонами. Таким чином, можна навіть трохи заробити, продавши телеканалу або газеті власні кадри якоїсь дуже важливої події, очевидцем якої Вам пощастило стати.

На цьому список не закінчується, так, приміром, деякі умільці придумали спосіб, як використати телефон з камерою замість комп'ютерної миші, але це скоріше з розряду «немає, чим більше зайнятися». Більш корисним є використання камери мАбіли для жителів міста Нью-Йорка, оскільки вони можуть відправляти на номер екстреної служби 911 фото й відео подій, таким чином, диспетчери одержали можливість попередньо оцінювати масштаб трагедії й відправляти на її ліквідацію необхідну кількість техніки. Нашій службі порятунку варто було б взяти з них приклад.

Для того, щоб визначити, наскільки популярна функція камери в мобільному телефоні, ми провели на сайті опитування, його результати ви можете бачити нижче:

Як часто Ви використовуєте вбудовану камеру своєї мАбіли?

Робимо висновки

Що ж, прийшов час підведення підсумків всього вищесказаного, а вони наступні:

  • Камера в телефоні однозначно потрібна, хай навіть за увесь час користування телефону Ви скористаєтеся нею кілька разів, але кожен з них може бути досить важливим.
  • Не варто очікувати, що камера з роздільною здатністю в 5 Мп буде робити знімки краще, ніж дво— чи тримегапіксельна. У мегапікселях виміряється розмір знімка, а не його якість.
  • Вбудована в телефон камера завжди буде поступатися за характеристиками й якістю знімків повноцінному фотоапарату, вартість якого навіть у двічі нижче, ніж у самого телефону.

У цьому матеріалі ми нічого не сказали про такі речі як атофокусування, види спалахів, типи матриць тощо, але ми обов'язково зробимо це в продовженні цієї статті, яке вже незабаром з'явиться на сторінках нашого сайту.

Категорія: Статті | Переглядів: 1154 | Додав: goldmobile | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0