Четвер, 25.04.2024, 05:19
Вітаю Вас Гость

Goldmobile

Меню сайту
Розділи новин
Наше опитування
Телефонам якого Виробника Ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 307
Міні-чат
Головна » 2010 » Листопад » 11 » Корисна інформація про Symbian OS
Корисна інформація про Symbian OS
11:44
Nokia Series60, в основі якої лежить Symbian OS, є найпоширенішою платформою використовуваної в мобільних пристроях. Перший смартфон на базі Series60 був створений вже в далекому 2002 році - Nokia 7650. З того часу платформа вдосконалювалася, оновлена і навіть, не так давно, змінила свій логотип і назву, тепер вона називається S60. Щоб не було плутанини між версіями самої операційної системи Symbian і версіями платформи Nokia S60, варто відразу позначити їх взаємозв'язок:

S60 1st Edition - Symbian OS v6.1 Пристрої на основі цієї ОС: Nokia 7650, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Sendo X і RoverPC Sendo X1, Siemens SX1

S60 2nd Edition - Symbian OS v7.0
- S60 2nd Edition, Feature Pack 1 - Symbian OS v7.0 Пристрої на основі цієї ОС: Nokia 6600, Nokia 7610, Nokia 6260, Nokia 3230, Nokia 6670, Nokia 7710, Panasonic X700, Panasonic X800, Samsung D720, Samsung D730

- S60 2nd Edition, Feature Pack 2 - Symbian OS v8.0
Пристрої на основі цієї ОС: Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia 6681, Lenovo P930

- S60 2nd Edition, Feature Pack 3 - Symbian OS v8.1
Пристрої на основі цієї ОС: Nokia N70, Nokia N90

S60 3rd Edition - Symbian OS v9.1
- S60 3rd Edition, Feature Pack 1 - Symbian OS v9.1
Пристрої на основі цієї ОС: Nokia 3250, Nokia N71, Nokia N80, Nokia N91, Nokia N92, Nokia N93, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E70, решта зовсім нові смартфони Nokia.

Отже, S60 має версії (Edition) і пакети доповнень (Feature Pack), при цьому протягом однієї версії S60 в основі могли лежати різні версії операційної системи. Перехід від версії 1 до версії 2 супроводжувався часткової несумісністю ПЗ, проте настільки часткової що звертати уваги не варто. Ясно видно еволюційний шлях розвитку ОС з поступовим нарощуванням функціонала і можливостей як для розробників ПЗ, так і для розробників самих телефонів. Однак з появою версії Symbian 9.1 і, відповідно, S60 версії 3 ситуація змінилася докорінно. Спробуємо розглянути ті реальні відмінності, а не особливості для користувача інтерфейсу, які чекають як користувачів, так і розробників з приходом нової версії платформи на споживчий ринок.

Series60 3rd Edition. Нове ядро системи - EKA2
Одним з основних відмінностей є нове, повністю перероблене ядро операційної системи - ЄКА 2 (EPOC Kernel Architecture 2). Раніше використовувалося ядро EKA1. Основна їхня принципова відмінність полягає в тому що ЕКА2 є real-time (підтримка реального часу) ядром. Нове багатопотокової ядро з передбачуваним часом виконання операцій для процесів і зменшеним часом латентності дозволяє створювати додатки, для яких час виконання є критичним, наприклад, IP-стеки, потокове відео, VoIP. Також варто відзначити можливість створення смартфонів, розроблених на основі однопроцесорній архітектури, що здешевлює вартість їх розробки.

Series60 3rd Edition Повна бінарна несумісність - Binary Break
У новій версії ОС використовується новий компілятор, що відповідає стандарту ARM ABI, що дозволяє поліпшити показники продуктивності системи та швидкості доступу до даних, збільшити ефективність роботи з пам'яттю. «Розплатою» за це стала повна бінарна несумісність раніше існуючих програм з новою версією платформи S60. Для користувачів це означає лише одне - жодна «старе» програма не може бути запущено, і на початок виходу смартфонів на ринок програм для них буде не так багато, як до цього всі звикли.

Якщо дивитися на цю проблему тверезо, то нічого особливо страшного не сталося. По-перше, для того щоб програми стали запускатися, розробникам потрібно всього лише «перебудувати» проект новим компілятором. По-друге, вирішується проблема старих, не підтримуються проектів - користувачі все рідше будуть знаходити програми, які не працюють на їх пристроях, тому що більше не підтримуються виробниками ПЗ. Проводячи аналогію, можна порівняти цю ситуацію з абонентські бази операторів стільникового зв'язку - природним чином з ринку підуть «мертві душі», але залишиться тільки сучасне та якісне ПЗ. По-третє, побічно вирішується проблема різних дозволів екрана, які з'явилися, починаючи з таких пристроїв як Nokia N90. Розробникам все одно доведеться модифікувати ці проекти для різних дозволів, тепер їх просто змушують це зробити. Для користувачів це великий плюс, тим більше, що якщо проблема роботи програм, написаних для екранів з роздільною здатністю 176х208, на екранах з роздільною здатністю 352х416 вирішена «розтяганням» зображення (природно про якість самого зображення говорити в такому випадку не доводиться), то для вирішення екрана 240х320 подібного рішення просто немає. До речі, тут же хотілося б відзначити новий формат інсталяційних файлів - один і той самий інсталятор може містити в собі ресурси для різних дозволів екрана, тобто плутанини з версіями програми виникнути не повинно.

Еволюційні зміни настільки назріли, що Nokia не побоялася піти на цей крок, що, в принципі, правильно. Було б неправильно не привносити щось нове і справді потрібне лише для того, щоб забезпечити сумісність зі старим і йдуть у минуле. Минуле, звичайно, потрібно пам'ятати і шанувати, але це минуле неналежне зупиняти прогрес

Series60 3rd Edition Нова платформа безпеки, Symbian Signed
Проблеми безпеки та захисту даних користувача в наш час мають дуже велику актуальність. На кожному куті «сурмлять» про віруси, форуми завалені питаннями про віруси та віруси. Однак майбутнім власникам смартфонів, що базуються на Symbian OS v9.1 більше турбуватися не про що. Довга і кропітка робота над комплексною системою захисту на рівні самої ОС завершена. Отже, розглянемо, що ця система із себе представляє.

Механізм «підписів». Першим хочеться відзначити той факт, що абсолютно всі програми повинні бути підписаними ( "signed"). У загальному і цілому це аналог цифрового підпису. Підписи на Symbian 9.1 діляться на Symbian Signed і self-signed. Різниця полягає в тому, що Symbian Signed для кожного додатка видає сама компанія Symbian лише після того, як додаток буде протестовано та схвалено фахівцями компанії як безпечне. Тестування платне якщо додаток комерційне (платне, містить рекламу). Якщо воно повністю безкоштовно, то тестування і отримання підпису Symbian Signed не буде коштувати абсолютно нічого. Self-signed програми відрізняються тим, що підписує їх сам розробник, природно нічого при цьому не сплачуючи. Однак це далеко не всі відмінності Symbian Signed і self-signed додатків. Про це ми ще поговоримо, як тільки дізнаємося, що в основі системи безпеки лежать 3 концепції:

Екранування (приховування) даних. Нові система і структура директорій дозволяє додаткам зберігати свої дані безпечно, з обмеженим доступом. Додатки можуть отримувати доступ до більшості інших папок у файловій системі, але з обмеженнями. Без домовленості з виробником, доступ до системної папці "sys" в якій зберігаються виконувані файли відсутня взагалі, а доступ до папки "resources", в якій зберігаються такі ресурси додатків, як картинки, є тільки на читання.

Перевірена обчислювальна база. Це поняття охоплює поняття аутентифікації та авторизації програмного забезпечення, безпеку зберігання і виконання, завантаження і доступу до апаратних можливостей. Від рівня «довіри» до додатка залежить його здатність до здійснення яких-небудь дій.

Модель «можливостей». Можливості - це набір функцій і дій операційної системи, що згруповано згідно з тим, як їх виконання може вплинути на пристрій. Кожна «можливість» потребує рівні «довіри» коли який-небудь додаток намагається використати цю можливість. Для використання більшості можливостей програма не потребує високому рівні «довіри», однак для деяких воно необхідне. Отже, є 4 групи «можливостей»:

Відкриті (Open). Ці можливості становлять близько 60% Symbian API, у тому числі все, що необхідно для створення програми, призначеного для користувача інтерфейсу і зберігання даних. Ці можливості доступні всіх програм і не вимагають бути їм Symbian Signed.

Базові (Basis). У цей список входить більшість функцій, пов'язаних з комунікаціями, доступом до Інтернету, повідомленнями, дзвінками. Також він включає в себе доступ до персональних даних, таким як книга контактів, список справ, календар і т.п. Ці можливості також доступні всіх програм, однак тут вже з'являється деяка різниця між підписаним Symbian Signed додатком та програмою яке розробник підписує сам. Так, наприклад, якщо програма намагається надіслати SMS, якщо воно Symbian Signed, то це відбудеться без будь-яких додаткових маніпуляцій, якщо ж воно таким не є (self-signed), то користувач повинен підтвердити, що дійсно хоче, щоб це додаток вчинила відправку SMS. Очевидно, що в такому випадку, раніше знамениті віруси втрачають будь-який сенс, тому що не в змозі зробити що-небудь без дозволу користувача. Користувач і система повністю контролюють те, що відбувається.

Розширені (Extended). Сюди входять можливості з отримання та зміни системної інформації такої як, наприклад, встановлення пристрою, управління енергозбереженням, створення подій тощо Цей набір можливостей може бути доступний тільки Symbian Signed додатків. Притому, для доступу до деяких функцій потрібно пояснення під час подачі заявки на Symbian Signed, навіщо саме додатку потрібно мати доступ до цих можливостей. Вже відчуваєте себе захищеними?

Повні (Manufacturer). Звичайно, "Manufacturer" перекладається не як «повні» можливості, але зміст саме такий. Програма отримує повний доступ до операційної системи і всіх даних. Доступ до цього набору функцій можливий за домовленістю з виробником пристрою.

Сподіваюся, що тепер стало зрозуміло, що "Symbian Signed" зовсім не порожній звук, а досить ефективна система захисту. При цьому не варто переживати щодо ігор і простих користувачів додатків - вони не можуть завдати шкоди користувачеві, тому не мають потреби в тестуванні на їх «добропорядність» та Symbian Signed, тому що для них достатньо self-signed процедури. Навіть якщо такий додаток спробує що-небудь зробити шансів на успіх у нього немає.

У висновку хочеться відзначити що Java-додатки не мають потреби ні в підписуванні, ні в рівнях «довіри» - Java-машина не має такого доступу до системи, яка б варто було захищати.

Series60 3rd Edition Нові API для розробників Щоб підвищити якість програм сторонніх виробників, Nokia нарешті відкрила доступ до різних API, які дозволять робити програми з дуже великими можливостями. Список API вельми значний, серед найбільш цікавих значаться такі як Location API (для роботи, як із зовнішніми, так і з вбудованими GPS-модулями), набір мультимедійних API для створення всіляких додатків, що працюють зі звуком, EXIF API для того щоб програми сторонніх виробників правильно формували заголовки файлів одержуваних з камери та багато, багато іншого.

Більш того, розробникам запропоновано безліч засобів розробки, таких як CodeWarrior ® Development Studio for Symbian OS, Borland C + + Mobile Edition, Microsoft Visual C + + 6.0, and Microsoft Visual Studio. NET 2003. Протягом 2006 року, на зміну CodeWarrior прийде нове середовище розробки, підтримувана самій Nokia - Carbide C + +

Одним словом, Nokia зробила великий крок на зустріч стороннім виробникам ПЗ і чекає цього ж кроку від розробників. Традиційно для Nokia вже розпочався конкурс на створення додатків для нової версії платформи.

Series60 3rd Edition Висновок
У цьому матеріалі була зроблена спроба оцінити ті зміни, які відбулися в новій версії платформи S60. Ми говорили лише про великі і принципові зміни, і все одно навряд чи вийшло звернути увагу на все. У найближчому майбутньому буде опубліковано огляд Nokia N71 як одного з перших представників S60 v3, де будуть розглянуті зміни, пов'язані з інтерфейсом і реалізацією різних функцій.

Нова S60 - дуже потужна платформа, яка, безумовно, буде лідером ринку смартфонів ще довгий час. Чи не змусять себе довго чекати та оновлення (Feature Pack), які будуть розширювати її можливості. Сподіваюся, для вас не стане несподіванкою, що однією з таких можливостей стане підтримка рукописного введення на платформі S60. Справа вже давно йшло до цього і скоро прийде остаточно.

Категорія: Статті | Переглядів: 2260 | Додав: goldmobile | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0