Неділя, 28.04.2024, 14:01
Вітаю Вас Гость

Goldmobile

Меню сайту
Розділи новин
Наше опитування
Телефонам якого Виробника Ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 307
Міні-чат
Головна » 2008 » Листопад » 27 » Огляд Sony Ericsson C905: «восьмимегапіксельний навігатор»
Огляд Sony Ericsson C905: «восьмимегапіксельний навігатор»
11:51

Гонка восьмимегапіксельних мобільних монстрів стартувала. І розпочалася вона ще з анонсів, але тільки зараз ми можемо пощупати ці творіння виробників мобільних терміналів. Камери вже давно перестали бути марною іграшкою в телефонах, їх якість хоч фізично і не може дотягати до «дорослих» фотоапаратів, але стала задовільною і навіть якісною при належному освітленні. З одного боку «накрутка» мегапікселів є маркетинговим ходом, грою цифр, але, з іншого боку, в окремих моделях не можна не помітити спроби вмонтувати гарний модуль, поліпшити ергономіку камери, зручність, функціональність у настільки улюблене захоплення ще печерних предків — фіксацію моментів життя.

Загальна інформація

С905 став першим анонсованим восьмимегапіксельником у мобільному світі, тому до нього з самого початку була прикута пильна увага з боку громадськості. Звичайно, компанія Sony Ericsson сподівалася на відсутність конкурентів хоча б на початковому етапі продажу телефону, але трохи помилилася у своїх прогнозах. До виходу термінала на ринок у нього з'явився конкурент від Samsung, а вже на підході й наступають на кожну п'яту інші восьмимегапіксельники. Говорячи про телефон потрібно розуміти й нинішню й минулу ситуацію, як у компанії, так і на ринку загалом. Пам’ятаєте, чим Sony Ericsson полюбилася багатьом? Проведемо короткий екскурс — вони робили телефони з максимально можливими функціями за більш-менш нормальну ціну. Такі справжні мобільні комбайни без всяких «але» (у першу чергу, мова, звичайно, йде про K750i). Поступово ж ситуація стала змінюватися, відбувався поділ функцій і збільшення кількості різних телефонів, які вирізнялися тільки одним-двома параметрами.

З одного боку це добре, адже ви можете вибрати телефон саме з те, що вам потрібно без зайвих потенційно невикористовуваних вами функцій (справедливості заради варто сказати, що й інші компанії відрізняються «дерибаном» функцій у різних моделях). Але виникає багато «але». По-перше, виходить, що компанія наступає на горло власній пісні. По-друге, практика й банальна психологія говорить про те, що більшість людей схильні до прагнення одержувати все в одному при найменших витратах. Інакше кажучи, якщо ви від телефону вимагаєте гарний плеєр, звучання, то навряд чи ви відмовитеся, наприклад, від гарної для мобільного телефону камери, сенсорного екрана, великого об’єму пам'яті, якісного й великого дисплея за прийнятну ціну.

Зовнішній вигляд й ергономіка
до змісту

Телефон зроблений у приємному для багатьох форм-факторі слайдера. З огляду на високу вартість цього пристрою з фотографічними задатками, варто було очікувати високої якості матеріалів, зборки й зовні привабливого вигляду. С905 дійсно виглядає цікаво. Але не більше того. У закритому вигляді він найбільш гармонійний — його округлі форми вгорі й внизу з'єднують половинки слайдера, створюючи приємне враження завершеності. З відкриттям слайдера майже чарівна гармонія втрачається, тому що одна половинка дуже тонка, що створює дисонанс із другою половинкою. З матеріалами корпуса компанія трохи продешевила — переважно корпус зроблений із пластику й тільки шторка камери — з металу. Правда, й тут не без ложки дьогтю, адже подряпини на ньому з'являються дуже швидко, якщо носити пристрій у кишені із ключами. Хоча сама шторка гарна, а її механізм розкриття приємний і повторює форм-фактор — пальцем потрібно провести по шторці вбік, змахує на подібну дію при відкритті слайдера.

З огляду на недавні проблеми Sony Ericsson з G502/C702, у яких був масовий брак (пластик у них стирався в рекордно короткий термін, до того ж було нестійке покриття клавіш, воно стиралося й телефон втрачав свій лиск), були побоювання щодо цього апарата. За час спілкування із ІЗ905 склалося враження, що вже він-то непохитно вистоїть проти можливих ударів долі. Механізм автоматичного доведення при відкритті С905 тугий, із клацанням наприкінці. Помічено одну неприємну особливість: під час розмови у відкритому стані, коли вухо щільно прилягає до телефону, половинка зрушується й голосно ляскає (саме через жорстке автодоведення), що створює стабільний дискомфорт під час спілкування. Крім цього, є невелике приглушене поскрипування під час розкриття. Забагато зауважень до зборки як для пристрою в такій ціновій категорії. Була б ціна іншої — була б і інша розмова. Для розмаїтості пристрій представлений у трьох колірних гамах — чорній (Night Black), сріблястій (Ice Silver) і золотистій (Copper Gold). У нас в руках був сріблястий варіант.

На правому торці перебуває здвоєна клавіша регулювання гучності, кнопка спуску камери із синім підсвічуванням навколо неї, клавіша швидкого переходу в галерею й зміни фото на відеорежим і навпаки. Безпосередньо над дисплеєм з боків у значній відстані одна від одної розташувалися дві кнопки, які відповідають за доступ до галереї (частково дублюючу кнопку на правому торці). На лівому торці перебуває слот для карт пам'яті М2, а поруч — стандартний Fast Port. Отвір для ремінця хочі і є на нижньому торці, але навряд чи комусь він згодиться — потрібно наважитися носити такий дорогий пристрій в себе на шиї. Отвір над дисплеєм — індикатор освітленості, а не фронтальна камера, якої взагалі немає.

Варто сказати кілька слів про розміри пристрою, адже С905 великуватий за сучасними мірками — його вага 136 грамів, а завширшки пристрій досягає 18 міліметрів (у верхній тильній частині, де перебуває модуль камери, апарат стовщений до 19,5 міліметрів). Багатьом подобається відчувати такі розміри, деякі знайдуть його занадто громіздким (у кишені джинсів, мабуть, носити його не дуже зручно). Так що це не мінус, а, скоріше, справа смаку. Акумуляторна кришка відкривається важко — палець просто сковзає по поверхні. Ще складніше діставати SIM-карту.

Клавіатура сподобалася як зовні, так і за відчуттями. Хід кнопок середній, підсвічування рівномірно біле, досить яскраве для комфортного використання в темряві. Цифрові клавіші зроблені із пластику у вигляді своєрідних хвиль, між якими розташували три сріблясті вставки. Робота із клавіатурою приємна. Правда, через перевагу у відкритому стані на користь нижньої частини, набирати повідомлення однією рукою важче, ніж в інших, більш легких апаратах. П’ятипозиційний джойстик буде зручний для більшості пальців. Ніяких претензій до нього немає. Так само, як і до розмірів софт-клавіш, кнопок виклику, скидання, видалення й так званого Activity Menu, що складається із чотирьох закладок. Перша закладка відображає різні гарячі події, такі як пропущені дзвінки або повідомлення. За допомогою другої вкладки ви можете переходити між додатками й закривати або згортати їх.  Багатозадачність, як уже зрозуміло, є, можна запускати безліч Java-додатків і перемикатися між ними в будь-який час. Дуже корисна функція, якої не вистачає в багатьох пристроях від конкурентів. Немає нічого зручніше, ніж запустити будь-який ICQ-клієнт й одночасно грати в ігри.  Третя закладка — це швидкий доступ до функцій за рахунок ярликів, які ви самі й налаштовуєте. Четверта закладка — це прямі посилання на найбільше часто відвідувані вами сторінки в Інтернеті.

Меню й функціональність
до змісту

Дисплей телефону, безумовно, належить до його сильних сторін. Виконаний він за TFT-технологією, має роздільну здатність 240х320 пікселів і відображає 262 тисячі кольорів. На сонці, на заздрість багатьом іншим пристроям від конкурентів, поводиться добре й залишається читабельним. Зображення приємні, яскраві, соковиті, з відмінною передачею кольору.

В Sony Ericsson C905 впроваджений графічно оновлений інтерфейс, яким оснащуються всі останні пристрої компанії. Іконки приємні й гарні. Є чотири теми оформлення телефону — всі вони по-своєму привабливі й цікаві. До того ж, побудовані на флеш-анімації. Одна з тем, а саме dusk setting, навіть підкреслює позиціювання пристрою — меню «Cyber-shot» анімоване додатковим яскравим відблиском, немов спалах. Оскільки це продукт від Sony Ericsson, ви зможете завантажити або створити свої власні меню в майже необмеженій кількості, у тому числі й на флеш за допомогою програми Sony Ericsson Themes Creator. Головне меню є набором з 12 іконок, по яких ви можете переміщуватися за допомогою джойстика або натисканням на цифрові послідовності.

Звичайно, є вже звичний медіацентр, що дає доступ до всіх збережених мультимедійних файлів через гарне флеш-меню. Оскільки в терміналі є вбудований датчик руху, то це дозволяє автоматично розгортати екран у браузері під час його повороту або робити те ж саме, але вже при перегляді фотографій.

У телефоні є три гри, які так чи інакше пов'язані зі спортом. Перша з них — настільна логічна гра, яка довгий час вважалася грою королів і аристократів, яка поєднує в собі елементи мистецтва, науки й спорту. Це, звичайно ж, шахи (Kasparov Chess). Інші не дають часу подумати — відомі перегони Need for Speed і гарний мобільний стимулятор Tennis Multiplayer. Вибір ігор невеликий, але врони дуже якісні.

Серед додатків можна знайти прогноз погоди AccuWeather, SlideShow Wall (всі зроблені фотографії можна переглянути в гарному режимі слайд-шоу), World Clock 3D й PhotoMate. Останній є підручником англійською мовою, який вчить фотографувати в різних режимах — ще один крок вбік позиціювання.

Щоденник звичайний, підійде для більшості популярних завдань. Будильників у телефоні п'ять, видаляти або створювати нові, на жаль, неможливо.  На активний будильник можна поставити будь-яку картинку, щоб вранці було приємніше розплющувати очі. Є завдання, замітки, таймер, секундомір, пам'ятка кодів. У меню контактів є пункт «Мій стан» у якому можна вказати всю свою контактну інформацію, блоги, які ви ведете, а також ім'я телефону. Новому контакту присвоюється велика кількість полів, яких повинно вистачити багатьом. Диспетчер файлів надає зручний і швидкий доступ до всіх файлів у пристрої. Звідтіля з ними можна здійснювати різні дії. Також є можливість створювати папки.

Фільтр за виконавцями, альбомами, доріжками. Є списки відтворення, аудіокниги й підкасти. Еквалайзер може бути змінений вручну, крім уже п'яти встановлених варіантів. Працює у фоновому режимі. Оскільки C905 не із серії Walkman, то функціонал плеєра тільки базовий. Що, втім, теж непогано. Мало в кого є необхідність у функціях, подібних SensMe. Звучання нормальне й нічим не відрізняється від інших пристроїв компанії. FM-приймач так само є.

Пам'ять і передача даних
до змісту

У телефоні є близько 160 МБ пам'яті. Як уже зрозуміло було з опису зовнішності й роз’ємів телефону, С905 підтримує гарячу заміну карти пам'яті, причому максимальний їхній об’єм може становити цілих 32 ГБ. Пристрій комплектується картою М2 ємністю 2 ГБ.

Все більш популярною у телефонах стає можливість підключення через Wi-Fi. В Sony Ericsson C905 ця функція впроваджена зручно й логічно. Як тільки ви увімкнете Wi-Fi, то відразу зможете отримати перелік всіх бездротових пунктів доступу, які доступні.  Підключення відбувається просто й одним натисканням. Є список обраних мереж, до яких пристрій відразу ж підключається. Причому можна задати їх пріоритетність. Є режим збереження енергії, який за неактивності буде закривати з'єднання. Додаткові опції дозволяють шукати приховані мережі за допомогою їх SSID. Приємним доповненням є підтримка SIP-телефонії (VoIP), що дозволить обмінюватися мультимедійним контентом.

В C905 вбудований відмінний веб-браузер NetFront 4.5. Все той же вбудований акселерометр дозволяє автоматично змінювати орієнтацію сторінки для зручності серфінгу по Інтернету. Браузер добре відображає сторінки й має безліч опцій. Проте, якщо він вам не сподобається, то ніхто не заважає встановити браузер OperaMini. Під час USB-підключення вам потрібно буде вибирати між різними режимами. Для доступу до файлів на телефоні й карти пам'яті потрібно вибрати режим «Передача файлів». У цьому випадку телефон відключається й активується як флеш-носій. За допомогою режиму «Друк» можна віддрукувати фотографії. Для продовження роботи з телефоном (наприклад, в якості модему), потрібно вибрати ««Телефон». Останній режим називається «Передача медіафайлів», з його допомогою можна синхронізувати медіатеку із Windows Media Player. Bluetooth у пристрої підтримує EDR. Є режим підвищеного енергозбереження шляхом оптимізації параметрів телефону з одним пристроєм через Bluetooth. За допомогою профілю A2DP можна підключати бездротові стереонаушники.

Телефон пропонує великий спектр сервісів з визначення місця розташування — вбудований GPS-передавач, додатки Google Maps і Wayfinder Navigator 7. Щодо Google Maps — цю програму можна завантажити на будь-який телефон, що почасти нівелює перевагу. З іншого боку, вона вже з самого початку є й зручно інтегрована в меню. За рахунок програми Wayfinder Navigator здійснюється повноцінна навігація (turn by turn), що містить у собі й голосову навігацію. Великим мінусом є необхідність платити за цю програму, у пристрій вбудована лише trial-версія, що працює протягом трьох місяців. Надалі мало хто буде купувати ліцензію на рік, тим більше, що карти для нашого регіону усе ще залишають бажати кращого.

Камера
до змісту

Оскільки пристрій належить до лінійки Cyber-shot, то на фотографічній функції в телефоні й сфокусуємо свою пильну увагу. Ергономіка пристрою побудована так, що найбільш зручно робити знімки при альбомному розташуванні. Під час активованої камери вмикається гарне синє підсвічування клавіш і кнопок, які можуть бути задіяні під час  зйомки. Під час відкриття об'єктива камери можна побачити цілих два спалахи — світлодіодний і ксеноновий. Напрочуд, вони виявилися не марними бірюльками й досить ефективно, як для мобільного пристрою, працюють. Принаймні, вже помітний ефект від них, раніше такого взагалі не було.

Налаштувань багато й вони різноманітні, що не дивно, виходячи з позиціювання й ціни. Правда, ручного налаштування ISO немає, але воно не так вже й необхідне, адже витримку ви можете регулювати через різні умови зйомки — спорт, документ, пляж або сніг, портрет, пейзаж й їхні нічні варіанти. Фокусування на предметі можуть бути різними, залежно від самого предмета. Якщо це людина, то можна увімкнути розпізнавання обличчя. Якщо ж знімаєте маленький предмет або дрібну тваринку, то макрозйомка — ваш вибір. Просто зйомка далеких об'єктів — це режим «нескінченність». Спалах регульований, його можна увімкнути або вимкнути, а також усувати ефект «червоних очей». Є чотири звуки, що імітують замок камери. При бажанні (а більшість, напевно, так і зроблять, адже рано чи пізно штучний звук замка починає дратувати й заважати) його можна відключити. На фотографії можна встановлювати рамки. Також у три етапи робиться коректна й гарна панорама. Є режим автоконтрастності, автотаймер. Стандартні режими балансу білого: автоматично, ясно, хмарно, флуоресцентне світло, лампи розжарювання.

При гарному освітленні знімки виходять відмінними. Хоча, крім різниці в роздільній здатності, великої різниці від інших продуктів компанії з лінійки Cyber-shot немає. А от коли сонечко не світить, на знімках з'являються шуми. Це поширена проблема сучасних компактних камер, а вже тим більше камер мобільних телефонів. Звичайно ж, шум здатний зіпсувати враження від ваших фотографій. Для боротьби із цією напастю існують безліч графічних редакторів.

Функція BestPic, що вмикається через налаштування, допомагає поліпшити якість, роблячи відразу дев'ять знімків при одному натисканні на кнопку камери. Після цього ви можете зберегти найбільш вдалі знімки. Також функцію BestPic можна успішно використовувати під час зйомки об'єктів, що рухаються. Присутні ефекти, які можуть урізноманітити знімки й додати їм родзинки: чорне-біле, негатив, сепія й перетримування. Є й примусове зменшення якості зображення з високого до звичайного. Крім економії місця, не бачу змісту в цій сумнівній функції. До речі, звук замка відключається. Відео знімається зі звуком, але однаково ця функція залишається слабкою ланкою, що не прогресує з випуском нових пристроїв. Конкуренти в цьому просто в друзки розбивають відеокамеру в Sony Ericsson. У переносному значенні, звичайно. Роздільна здатність QVGA із частотою в 30 кадрів за секунду — це вже не ті характеристики, які можуть бути перевагою.

Приклади знімків
до змісту

Приклади знімків відкриваються в новому вікні з максимальним розміром кадру

Автоматичний режим

Режим макрозйомки

Режим панорами

Зумування

Режим пейзажу в сутінках

Режим пейзажу в сутінках + стабілізація

Спалах

Відеоогляд
до змісту


Автономна робота
до змісту

У С905 використовується літій-полімерний акумулятор BST-38 ємністю 930 мАг. Якщо вірити виробникові, то він здатний забезпечувати до 9 годин роботи в режимі розмови й до 380 годин у режимі очікування. На практиці при помірному навантаженні в київських умовах телефон протримався два дні. Не варто закидати гнилими помідорами виробника — його розрахунки розраховані на мережі із кращим покриттям, ніж у нас. Звичайно, при більш глибшому використанні різних енергоємних функцій пристрій доведеться підзаряджати щодня.

Враження й висновки
до змісту

Так виходить, що про які-небудь переваги телефону говорити складно через, не побоюся цього слова, неадекватну ціну. Вийшла така ситуація: Sony Ericsson спочатку анонсувала телефон з більш-менш нормальною ціною, але потім, проаналізувавши ринок і зрозумівши, що Samsung просто покладе на лопатки своєю швидкістю випуску й функціями у своєму восьмимегапіксельному дітищі, прийшла до логічних висновку — C905 не стане бестселером. І вибрала хоч підвищення ціни, щоб вичавити з фанатів бренду й тих людей, що просто слабко розбираються в цій всій кухні, максимум грошей. Компанія застосувала ефект дійної корови, коли товар має відданих прихильників серед споживачів, і конкурентам складно їх переманити. Оскільки збут відносно стабільний, без значних витрат на маркетинг «дійна корова» дає прибутку більше, ніж необхідно для підтримки її частки на ринку. Просто класична концепція витискання максимуму з мінімуму.

Спробуємо відійти від ціни, закрити на неї очі й зробити висновок, чим С905 відрізняється від інших. Крім зовнішнього вигляду й камери сказати особливо й нема чого. Так, є навігаційні функції, але з великими застереженнями. Що стосується камери, то певне підвищення якості знімків дійсно спостерігається, але чи є вони вже такими  принциповим перевагам для споживача — от у чому питання. Моя думка — шум щодо такої кількості мегапікселів штучно роздутий виробниками. Немає великого сенсу переходити з п'яти— на восьмимегапіксельник тільки через камеру. От коли будуть десятимегапіксельні телефони, тоді ми зможемо відчути різницю, яка дозволить із легкою душею віддати зароблені кров'ю й потом (або чим там ще — все індивідуально) на новий мобільний камерофон. Якщо говорити не про камеру, то функціонально С905 майже нічим не відрізняється від інших продуктів від Sony Ericsson. Цікаво буде подивитися на подальші продукти компанії. Чи буде це продовження ставок на окрему функцію, чи комбайни з безліччю функцій знову повертатися до нас — тільки час покаже. У кожному разі, незадоволення пристроєм через ціну і її не відповідність нинішнім реаліям зіграло злий жарт у плані популяризації пристрою.

Категорія: Огляди | Переглядів: 1182 | Додав: goldmobile | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0